Manisa 1 Şubesi

Kariyer basamaklarında başvuru şartları esnetilmeli, verilen söz yerine getirilmeli

Eğitim-Bir-Sen olarak, ısrarla talep ve takip ettiğimiz, meslek kanununa yönelik eleştiri ve önerilerimiz başta olmak üzere, pek çok platformda dile getirdiğimiz kariyer basamaklarında aranan öğretmen asgari hizmet süresinin kısaltılması teklifimizin haklılığı ve yerindeliği, Millî Eğitim Bakanı tarafından da görülmüş ve vaade geçirilmiştü . 

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, seçimden önceki dönemlerde beyanatta uzman öğretmenlerde aranan hizmet süresi 5 yıl, başöğretmenlikte aranan süre ise 10 yılın düşürülmesi şeklindeki yasal düzenleme operasyonlarını tamamladı, seçimden sonra Meclis'e sevk harcamalarını ifade etmişti.

Sayın Bakan tarafından ifade edilen söz konusu yasal düzenleme ve vaat göz önünde bulundurulmadan kariyer basamakları başvuru ve sınav takviminin ilan edilmesi, beklenti içerisindeki öğretmenleri hayal kırıklığına uğratmıştır.

Yasal düzenleme beklenmeksizin başvuru sürecinin başlatılması, mevcut mevzuata göre öğretmenlikte aranan hizmet süresi şartını karşılayamayan adayların başvuru yapamamaları, dolayısıyla yeni Meclis’i bekleyen düzenlemeden istifade edemeyerek mağdur olmasına neden olacaktır.

Bakanlığa ve Sayın Bakana düşen görev, öğretmenlerimizin mağduriyetini önlemektir. Bu amaçla, başvuru şartları esas alınmalı, 5 yıllık hizmet süresine sahip olan öğretmene uzman öğretmenlik, 10 yıllık hizmet süresine sahip olanlara başöğretmenlik için başvuru ve eğitim programlarına katılma hakkı tanınmamalıdır. Yasal düzenleme ise yazılı sınav bölümleri önce mutlaka hayata geçirilmelidir; öğretmen olarak görev yaparkenta ilçe millî eğitim müdürü, şube müdürü gibi başka kadrolara atanan veya görev yapmış olanlara da kariyer basamaklarına başvurma yetkisine sahip olun.

TBMM açılmaz kanun değişikliğinin getirilmesinin sağlanması, kariyer basamakları hizmet süresinin düşürülmesine işlerlik kazandırılması, Bakanlığın öncelikli olması gerekir.