Memur-Sen Manisa İl Temsilcimiz ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanımız Mehmet Emin Sofuoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 19. Milli Eğitim Şûrası’nda gündeme gelen Osmanlı Türkçesi’nin okullarda öğretilmesinin tarihi bir sorumluluk olduğunu söyledi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Sofuoğlu şunları söyledi:
Biz harf inkılâbıyla birlikte Osmanlıca harfleri terk ettiğimiz için geçmişle olan bağımız kopmuştur. Şu anda 100 yıl önce değerli düşünürlerimizin, yazarlarımızın ve şairlerimizin yazmış oldukları eserleri orijinal haliyle okuma gibi bir şansımız bulunmamaktadır.
Devlet Arşivleri bünyesinde yer alan Cumhuriyet Arşivi belgelerinin de 1928’e kadar olan bölümü Osmanlı Türkçesi ile kaleme alınmış. Resmi Gazete’nin yayınlandığı internet sitesine Osmanlı Türkçesi ile yazılmış metinler var. Osmanlı’nın hüküm sürdüğü topraklarda kurulan devletlerin arşivlerinde milyonca belge var. Bu belgeleri okuyamıyoruz.
Osmanlı döneminden kalma eserlerimizde, camilerimizde, kitabelerimizde bulunan Osmanlıca ifadeleri okuyamıyoruz. Bu yüzyıllarca tarihe hükmetmiş bir millet olarak bizim çok büyük kaybımızdır.
Osmanlıca’nın okullarımızda öğretilmesi geçmiş ile bağlarımızın yeniden tesis edilmesi bakımından çok önemlidir.
Okullarımızda Almanca, İngilizce, Fransızcanın zorunlu ders olarak okutulduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, başka dillere gösterilen hassasiyetin onda birini kendi diline gösteren bir nesil olursa buradan Türkiye ve millet kârlı çıkar. Osmanlıca, sadece mezar taşlarının okunması için değil, yazma eserlerimizi anlamak için bilinmelidir.
Eğitim-Bir-Sen olarak Osmanlı Türkçesi dersinin tüm liselerde zorunlu olması önerimiz desteğimiz ve önerge lehine konuşmalarımızla komisyondan oy çokluğu ile geçmiştir. Şûra genel kurulunda tüm liselerde zorunlu olmaması yönünde verilen ek önerge ile Anadolu İmam Hatip Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinde zorunlu, diğerler liselerde ise seçmeli ders olacak şekilde esnetilmiştir.