Manisa Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu, başörtüsü yasağının kaldırılmasının ardından bir basın açıklaması yaptı. Yasağın kaldırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Sofuoğlu, erkek kamu görevlilerine yönelik kılık-kıyafet özgürlüğü hedefini gerçekleştirmek için 8 Ekim’den itibaren sivil itaatsizliği yeniden hayata geçirdiklerinin altını çizdi. Sofuoğlu açıklamasında şunları söyledi:
Memur-Sen olarak.”Özgürlük İçin On Milyon İmza” sloganıyla startını verdiğimiz ve 12 Milyon 300 bin imzayla da çalışanların haklı talebi ve milletin güçlü iradesi olduğu yönünde kamuoyunun desteğini elde ettiğimiz “kamuda kılık-kıyafet özgürlüğü” hedefli “sivil itaatsizliğimiz”, başta başörtüsü olmak üzere kadın kamu görevlilerine büyük oranda serbest kıyafetin yolunu açmıştır.
Resmi Gazete’nin 8 Ekim 2013 tarihli ve 28789 sayılı nüshasında yayımlanan Yönetmelik değişiklikleriyle, devletle milleti ayrıştıran başörtüsü yasağı sona erdirilirken, tek tipçiliğin ve vesayet ikliminin ritüellerinden biri olan andımız da kaldırılmıştır.
Başta teşkilatımız, üyelerimiz, sosyal ortaklarımız olmak üzere emeği geçen herkese, bu kararlı mücadelemize destek veren milletimize, Memur-Sen’in ve milletin talebini hayata geçiren siyasi iradeye teşekkür ediyoruz. Ancak, başta başörtüsü olmak üzere kadınların kılık-kıyafet yasaklarından kurtulmasını sağlayan düzenlemeyi çok önemli fakat eksik buluyoruz. Bu nedenle, kılık-kıyafet serbestliği talebimizin tüm kadınları ve erkekleri kapsaması ve kamuda serbest kılık-kıyafetin gerçekten hayata geçmesi için kararlılığımızı devam ettiriyoruz.
12 Eylül darbesinin mimarlarından oluşan Milli Güvenlik Konseyi’nin kararıyla 1982’de yürürlüğe konulan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik”, aradan geçen 30 yılı aşan sürede binlerce kadın kamu görevlisinin hayatını karartmış, çok daha fazla sayıda kadının da kamu hizmetine girmesine engel olmuştur. Bu Yönetmelik üzerinden hayatı karartılanların, hayata tutunması engellenenlerin “bu zulümler ne zaman bitecek” haykırışlarının ve bu haykırışlar üzerine bina edilen “sivil itaatsizliğimizin” karşılığını, kılık-kıyafetle ilgili Yönetmeliğin 5’ nci maddesinin kadınlarla ilgili bölümünde değişiklik yapılmasıyla aldık. Artık, kadın kamu görevlileri başı açık veya başı örtülü olarak görev yapmak konusunda kendi hür iradeleriyle karar verecek. Hiçbir kadın kamu görevlisi başörtülü olduğu için kamu hizmetine girmekten uzaklaştırılmayacak, kamu hizmetine girme hakkından yoksun bırakılmayacak.
İnsan haklarını ve insan onurunu birçok yönüyle ihlal eden otuz yıllık başörtüsü yasağını sona erdiren bu düzenlemeyi, kadına yönelik bir ayrımcılığı sona erdirecek olması ve kadın-kadın eşitliğinin tesisi açısından da son derece önemli ve değerli buluyoruz. Ancak, söz konusu yasağın yargı, silahlı kuvvetler ve emniyet hizmetlerinde görev yapan (hakim, savcı ve askeri personel ile emniyet hizmetleri sınıfındaki) kadınların başörtüsü özgürlüğünün kapsamı dışında tutulmasını makul ve doğru bulmuyoruz.
Hayata geçirdiğimiz sivil itaatsizliğin bütün hedefleri gerçekleşmeden kılık-kıyafetle ilgili taleplerimizin gerçekleşmesi için kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu anlamda, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik’in 5’nci maddesinde hala hükmünü sürdüren kravat zorunluluğu, saç ve favori uzunluğu, sakal bırakma yasağı, bıyık şekli gibi sınırlama ve yasaklara son verilmesi yönünde düzenleme yapılması noktasında kamuoyu baskısı oluşturmak amacıyla; Memur-Sen Konfederasyonu ve bağlı sendikaları olarak 8 Ekim 2013 Salı gününden itibaren, erkek kamu görevlilerinin kamu hizmetlerini bu sınırlama ve yasaklara uymaksızın belirleyecekleri kılık-kıyafetle yerine getirmesine yönelik sivil itaatsizliğe devam ediyoruz.
8 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kılık-Kıyafet Yönetmeliği değişikliğini, kadın kamu görevlileri için özgürlük bayramı, erkek kamu görevlileri içinse özgürlük eylemi yapmamıza gerekçe olarak görüyoruz.
Bu kapsamda, hizmet sundukları toplumda genel kabul görmüş ahlak kurallarına uygunluk, temsil ettikleri kamu erkine yönelik toplumsal saygınlık noktasında çatışma ve tartışma oluşturmayacak kılık-kıyafetle görev yapmaları kaydıyla kamu görevlilerinin kılık-kıyafetlerinin, kamu hizmetinin sürekliliğine, verimliliğine, etkinliğine ve nihayetinde hizmet alan bireylerin ve toplum kesiminin tarafsızlık ve bağımsızlık algısına yarar ya da zarar üretecek bir çerçeveye sahip olmadığı yönündeki kanaatimizin ve bu kanaat doğrultusunda erkek kamu görevlilerine yönelik kılık-kıyafet özgürlüğü hedefini gerçekleştirmek için 8 Ekim’den itibaren yeniden hayata geçirdiğimiz sivil itaatsizliği uygulayacak üyelerimizin kamuoyu tarafından destekleneceğine inanıyoruz.